Świąteczne przygotowania z Sunflower - ciasto na piernik staropolski:)
Zapraszam Was dziś na drugi post z serii "Świąteczne przygotowania z Sunflower". Do Świąt zostało pięć tygodni z kawałkiem, jest to więc najbardziej odpowiedni czas na przygotowanie ciasta piernikowego. Ciasto to musi "dojrzewać" co najmniej 4 tygodnie, w jego przypadku im dłużej tym lepiej. Ja trzymam w lodówce od 4 do 5 tygodni. Można z niego upiec tradycyjny piernik przekładany marmoladą i oblany czekoladą, ale również pierniczki. Wykonanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu dlatego zachęcam Was do zrobienia - obiecuję nie zawiedziecie się.
Przykryć lnianą ściereczką i wstawić na dolną półkę lodówki na 4 tygodnie. Po tym czasie można piec pierniczki w 160 stopniach około 10 minut.
- 500 g miodu
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła
Miód, masło i cukier roztopić w garnku na wolnym ogniu i pozostawić do ostygnięcia.
- 3 płaskie łyżeczki sody
- 1/2 szklanki mleka
Sodę dokładnie wymieszać w mleku do całkowitego rozpuszczenia.
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 40 g przyprawy do piernika
Kurczaczki już pierniczki .... jak ten czas pędzi.....
OdpowiedzUsuńnim się obejrzymy już trzeba będzie choinkę ubierać,
u mnie ozdoby szydełkowe się produkują
Pozdrawiam
No właśnie!
OdpowiedzUsuńTrzeba się brać za pieczenie pierniczków :)
Dzisiaj kupiłam 2 litry miodu. W wolnej chwili zabieram się za piernik :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany i do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń