Tarta pieczarkowa
Na kolację chcę Wam polecić pożywną tartę pieczarkową :) My bardzo lubimy tarty - te na słodko i te na słono :) Zarówno pieczarkowa tarta na zimno, jak i na ciepło, jest bardzo smaczna, soczysta i łatwa w przyrządzeniu.
- 4 łyżki wody
- 125 g masła
- 250 g mąki
- szczypta soli
- 750 pieczarek
- 2 łyżki soku z cytryny
Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze cząstki, skropić sokiem z cytryny. Formę wyjąć z lodówki, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch groch albo fasolę. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z nasionami.
- 4 jajka
- 75 g startego żółtego sera
- 200 g śmietanki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z serem i śmietanką, dodać pianę z białek i czosnek. Pieczarki ułożyć na upieczonym spodzie, polać jajeczno-serową masą i piec w 200 stopniach 40 minut. Smacznego :)
Wygląda apetycznie.... i już zgłodniałam :)))))))
OdpowiedzUsuńbrzmi i wygląda apetycznie .
OdpowiedzUsuń