Kruche ciasteczka z cynamonową nutką
Kruche ciasteczka cynamonowe to doskonały dodatek do codziennej
kawy. Wystarczy kilka składników aby cieszyć się ich cynamonowym aromatem. Można zrobić większą porcję, dlatego, że ciasteczka świetnie przechowują się w blaszanym pudełku, po wcześniejszym owinięciu w aluminiową folię.
- 175 g masła
- 150 g cukru
- 1 łyżka śmietany 12%
- 250 g mąki
- 1 laska wanilii
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Na bardzo małym ogniu roztopić masło i ostudzić. Wyskrobać miąższ z laski wanilii. Ostudzone masło ubić mikserem dodając stopniowo 150 g cukru, śmietankę, miąższ z wanilii i 150 g mąki. Dodać resztę mąki i zagnieść ciasto. Uformować wałek o średnicy około 3 cm, zawinąć w papier do pieczenia i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wałek ciasta pokroić w 0,5 cm plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 50 g cukru wymieszać z cynamonem i dokładnie posypać każde ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
A ty Justynko rób te ciacha i kuś bez przerwy a niech nam tyłki rosną ;) a co tam prawie na święta, buziaki słodkie
OdpowiedzUsuń