Świąteczne przygotowania z Sunflower - pomarańczowa skórka
Dziś kolejny post w serii "Świąteczne przygotowania z Sunflower". Chcę nim zachęcić Was do zrobienia kandyzowanej skórki pomarańczowej. Święta Bożego Narodzenia od dzieciństwa kojarzą mi się z zapachem pomarańczy :) Skórka pomarańczowa jest wspaniałym dodatkiem do świątecznych wypieków. Można przygotowując ją w ozdobnym słoiczku sprawić komuś smaczny i aromatyczny prezent.
Wykonanie kandyzowanej skórki jest bardzo proste i nie musimy od razu obierać większej ilości pomarańczy, można skórkę do słoika dodawać stopniowo. Skórki pomarańczowe moczymy przez dwa dni w zimnej wodzie starając się przynajmniej trzy razy dziennie ją zmieniać.
Po tym czasie wkładamy skórki do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy, odstawiamy na 10 minut, wyjmujemy i studzimy. Nożem usuwamy jak najwięcej albedo - białej części skórki.
Skórkę kroimy w kostkę, ja bardzo drobną, a Wy jak wolicie :)
Przygotowujemy słoik i cukier. W słoiku układamy 1 cm warstwę skórki na nią 0,5 cm warstwę cukru - ugniatamy i tak kontynuujemy, aż do ostatniej warstwy, którą musi być cukier.
Słoik zakręcamy i stawiamy w ciemne miejsce, kiedy cukier się rozpuści i z soku zrobi się gęsty syrop przekładamy do lodówki. Bez pasteryzacji można ją przechowywać w lodówce kilka lat.
Uwielbiam skorke i uzywam jej nie tylko w wypiekach swiatecznych, pycha :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJa też dodaję do czego się da ;) ta samorobna jest wspaniała ;)
UsuńOj tak czas zacząć przygotowania do świąt, ja już upiekłam pierniczki :-)
OdpowiedzUsuńMoje ciasto jeszcze "dojrzewa", jeszcze muszę poczekać ;)
UsuńZnam ten sposób i masz rację, skórkę można dorzucać stopniowo. A domowa-najlepsza!!! :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie innej - sklepowa mnie przeraża ;)
UsuńNigdy sama nie robiłam pomarańczowej skórki kandyzowanej. Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wykorzystam.
Ja robię już od lat i jestem bardzo zadowolona, myślę, że i Tobie przypadnie do gustu ;)
UsuńDziękuję za podpowiedź Justynko właśnie mam 2 pomarańcze już wiem co zrobić :)
OdpowiedzUsuńJa już od lat nie wyrzucam skórek, jak nie dla siebie to robię w prezencie dla bliskich ;) taka smaczna, aromatyczna drobnostka ;)
UsuńNa pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńZrobię. Uwielbiam w ciastach pomarańczowy aromat :)
OdpowiedzUsuń