Świąteczne przygotowania z Sunflower - zakwas buraczany na wigilijny barszcz
Wigilijne zupy to najczęściej grzybowa, rybna, no i oczywiście barszcz z uszkami. U nas ten ostatni króluje na stole już od wielu lat. Próbowałam przekonać moją rodzinkę do grzybowej i rybnej, ale się nie udało :) A jeśli barszcz to tylko na domowym zakwasie. Teraz jest właśnie odpowiedni moment, żeby go przygotować, by w Wigilię cieszyć się jego niesamowitym smakiem.
- 1 kg buraków
- mała główka czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka kminku
- przegotowana letnia woda
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę - wkładamy do słoja. Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy w plastry. Dodajemy do buraków wraz z kminkiem, solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Wszystko zalewamy letnią, przegotowaną wodą, aby na 2 cm przykryła buraki - mieszamy, zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Każdego dnia mieszamy drewnianą łyżką. Po tygodniu przelewamy przez gęste sito, wlewamy do butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu. I gotowe - polecam, satysfakcja gwarantowana.
a wiesz, że ja nigdy nie robiłam własnego zakwasu ....chyba czas to zmienić.
OdpowiedzUsuńa czy sól morską można zastąpić zwykła?
Ależ oczywiście że może być ;)
Usuń