Pleśniak z porzeczkami
Pleśniak z czerwonymi porzeczkami to moja propozycja na dzisiejszy, pochmurny i deszczowy dzień :) To również propozycja dla dzisiejszych Anek :) Anki to fajne dziewczyny - coś o tym wiem :) Cieszcie się szczęśliwym radosnym życiem Kochane :)
- 1/2 kg porzeczek
Ciasto:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 3 i 1/2 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
Beza:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Porzeczki myjemy, obieramy i osuszamy. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i dokładnie zagniatamy Dzieli na dwie części: 3/4 ciasta w folii wkładamy do lodówki, a 1/4 ciasta w folii wkładamy do zamrażalnika - na jedną godzinę. Po tym czasie wyklejamy ciastem dno i boki foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wysypujemy porzeczki. Ubijamy bezę z podanych składników i wykładamy na porzeczki. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.
Pycha, szkoda, ze u mnie nie ma porzeczke:) Ale Twoja wersja plesniaka bardzo mi sie podoba:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś na to ciacho!
OdpowiedzUsuń