Dżem truskawkowy z dodatkiem rabarbaru
Dżem truskawkowy z dodatkiem rabarbaru to moja ostatnia w tym roku rabarbarowa propozycja :) Bardzo smaczny, lekko kwaskowaty :) Przepis jest prosty. Ten dżem w pełni ukazuje, że truskawki i rabarbar to świetne połączenie.
- 600 g truskawek
- 400 g rabarbaru
- sok z 1/2 cytryny
- 400 g cukru
Umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki i oczyszczony, pokrojony w plastry rabarbar umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy aby puściły sok. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy i smażymy, aż sok się zredukuje i dżem uzyska odpowiednią konsystencję. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)