Dżem rabarbarowy z pomarańczą
Witajcie. W końcu słonko wyszło i od razu chce się żyć :) Może w końcu pogoda zacznie nas rozpieszczać. Ja zaś zjawiam się u Was z nowym przepisem na rabarbarowy dżem. Dziś z pomarańczą - bardzo smaczny i aromatyczny :)
- 1 kg rabarbaru
- 250 g pomarańczy
- 500 g cukru
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. W garnku zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Pomarańcze szorujemy, sparzamy wrzątkiem i obieramy. Do garnka z rabarbarem dodajemy pokrojone cząstki pomarańczy i skórkę. Podgrzewamy na małym ogniu aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie zwiększamy ogień i gotujemy. Zbieramy powstałą pianę. Kiedy zgęstnieje przekładamy do słoików wyparzonych i mocno zakręcamy, zostawiamy do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)