Pulpety po cygańsku
Witajcie :) W wieczór środowy, chcę Was pokusić cygańskimi pulpetami :) Z marynowaną papryką, pieczarkami i pysznym pomidorowym sosem smakują wyśmienicie. Jeśli znudziły się Wam klasyczne mielone, ten przepis jest dla Was :)
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka tymianku
- 1 kg pieczarek
- 1 słoik marynowanej papryki
- 1/2 kg cebuli
- bułka czerstwa
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- olej rzepakowy
- cukier
- sól
- pieprz
Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Do mielonego mięsa dodajemy bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i tymianek - dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulki i podsmażamy na oleju rzepakowym. Pulpety zdejmujemy z patelni. Dolewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki - chwilę smażymy. Paprykę odsączamy i kroimy w paseczki - dodajemy do pieczarek z cebulą. Podlewamy wodą, chwilę podduszamy, następnie dodajemy koncentrat i ketchup. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wkładamy pulpeciki i dusimy około 10 minut. Po tym czasie pulpeciki po cygańsku są gotowe :) Smacznego :)
witam ukradli wam zdjeńcie https://www.jadlo-bartolini.pl/ii-danie-obiadowe/35-klopsiki-po-cygansku.html
OdpowiedzUsuńOdkąd w Niemczech mieszkam to mam niepowstrzymaną ochotę na wszystko co związane z mięsem. Chyba od 3 miesięcy tylko mięso jem. Wiem ze to niezdrowe ale co poradzisz xddd
OdpowiedzUsuńRobiłem w sobotę i naprawdę polecam. Super dobre mmm
OdpowiedzUsuń