Pulpety po cygańsku

Witajcie :) W wieczór środowy, chcę Was pokusić cygańskimi pulpetami :) Z marynowaną papryką, pieczarkami i pysznym pomidorowym sosem smakują wyśmienicie. Jeśli znudziły się Wam klasyczne mielone, ten przepis jest dla Was :)


  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka tymianku
  • 1 kg pieczarek
  • 1 słoik marynowanej papryki
  • 1/2 kg cebuli
  • bułka czerstwa
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • olej rzepakowy
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Do mielonego mięsa dodajemy bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i tymianek - dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulki i podsmażamy na oleju rzepakowym. Pulpety zdejmujemy z patelni. Dolewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki - chwilę smażymy. Paprykę odsączamy i kroimy w paseczki - dodajemy do pieczarek z cebulą. Podlewamy wodą, chwilę podduszamy, następnie dodajemy koncentrat i ketchup. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wkładamy pulpeciki i dusimy około 10 minut. Po tym czasie pulpeciki po cygańsku są gotowe :) Smacznego :)

Komentarze

  1. witam ukradli wam zdjeńcie https://www.jadlo-bartolini.pl/ii-danie-obiadowe/35-klopsiki-po-cygansku.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Odkąd w Niemczech mieszkam to mam niepowstrzymaną ochotę na wszystko co związane z mięsem. Chyba od 3 miesięcy tylko mięso jem. Wiem ze to niezdrowe ale co poradzisz xddd

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłem w sobotę i naprawdę polecam. Super dobre mmm

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)

Popularne posty z tego bloga

Syrop z Lilaka