Ogórki musztardowe
Witajcie :) Kilka lat temu miałam "przygodę" z ogórkami musztardowymi. Jako początkująca "przetworomaniaczka" szukałam sprawdzonych przepisów na ogórki i takich jakichś wyszukanych, innych smaków. Szukałam w necie no i się nacięłam :) Wyszły straszne, nawet nie chcę tego wspominać :) Tak się zraziłam, że nawet nie miałam ochoty o nich myśleć. W tym roku dojrzałam i zrobiłam ze sprawdzonego przepisu mamy pewnego bardzo przystojnego mężczyzny, którego serdecznie pozdrawiam :)
- 4 kg ogórków
Ogórki myjemy, osuszamy obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Do umytych, wyparzonych słoików dodajemy łyżeczkę gorczycy, 2 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu. Układamy ogórki.
Zalewa:
- 2 l wody
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki soli
- 10 łyżeczek musztardy
- 2 szklanki octu
- 3 szklanki cukru
Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku, dokładnie łączymy ze sobą i zagotowujemy. Zalewamy ogórki w słoikach, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku - 150 stopniach 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)