Babka z ajerkoniakiem
Witajcie. Ja się pytam - "gdzie te afrykańskie upały?" - niebo zachmurzone, znów powiało jesienią. Na taką aurę, jedynym lekarstwem i pocieszeniem jest coś smakowitego :) Dziś padło na babkę z likierem jajecznym. Babka z ajerkoniakiem to, można by rzec, idealna babka :) Aromatyczna, delikatna, wilgotna i smakowita :)
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru pudru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie
- 5 jaj
- 250 ml likieru
- 250 ml oleju
W jednej misce połączyć ze sobą suche składniki, w drugiej mokre. Obie masy połączyć ze sobą i zmiksować. Babkową formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i studzić babkę. Jeszcze ciepłą wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem, oblewamy czekoladą lub lukrem :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)