Lawasz - chlebek z Armenii
Lawasz to nic innego jak ormiański chlebek. Ormianie podają go do każdego posiłku. Można zawijać w niego ser, mięso i warzywa. Chlebek jest bardzo suchy i dlatego można przechowywać go bardzo długo. Przed jedzeniem wystarczy namoczyć go wodą i zostawić pod przykryciem na pół godziny. Polecam :)
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki soli
- 6 łyżek oleju
- 200 ml ciepłej wody
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wodę i olej i wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulki, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni z obu stron. Po usmażeniu skrapiamy wodą i przykrywamy lnianą ściereczką.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)