Chłodnik z rabarbaru z miętą i białkową chmurką
Witajcie, witajcie :) Po deszczu znów zagościła piękna pogoda :) Człowiek wraca z pracy "ugotowany na twardo" i jedynie o czym marzy to prysznic, coś chłodnego i lekkiego do przekąszenia, a po tym kilka łyków mrożonej kawy :) Jeśli lubicie kwaśny smak rabarbaru i aromatyczną miętę ten chłodnik jest dla Was. Polecam :)
- 800 g rabarbaru
- 130 g cukru
- 300 ml wody
- garść mięty
Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Cukier karmelizować na patelni, dodać rabarbar, chwilę poddusić, przełożyć do garnka, dodać wodę i miętę. Gotować aż rabarbar się rozpadnie. Ostudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Wstawić do lodówki.
- 1 białko
- 1 łyżka cukru
Zagotować wodę w garnku i zmniejszyć gaz. Białko ubić z cukrem. Kiedy piana będzie sztywna łyżką nabierać pianę i wrzucać na wrzątek. Gotować 3 minut, przełożyć na drugą stronę i gotować kolejne 3 minuty.
Chłodnik podawać z białkowymi chmurkami :)
Nietypowy przepis ! Skorzystam na pewno ! ;)
OdpowiedzUsuń