Konfitura z rabarbaru z imbirem
Witajcie Kochani :) Dziś drugi już, ale nie ostatni, rabarbarowy przepis. Konfitura w sam raz na dzisiejszą pogodę, słodko-kwaśna, lekko szczypiąca w język, rozgrzewająca :) Na dworze pada od rana, wieje zimny wiatr i raczej dziś się na lepsze nie zmieni :) Pogoda sprzyja siedzeniu w domu, ajajaj nie siedzeniu... robieniu przetworów :)
Na 1 kg rabarbaru:
- 500 g cukru
- 3 łyżki świeżego, startego imbiru
Oczyszczony, obrany i pokrojony na około 0,5 cm plasterki rabarbar zasypujemy cukrem, dodajemy imbir, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy, aby puścił sok. Po tym czasie smażymy konfiturę , mieszając co jakiś czas, tak długo aż zgęstnieje. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i dobrze zakręcamy.
O, z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń