Hiszpańskie Patatas bravas
Patatas bravas - danie kuchni hiszpańskiej, to moja propozycja na "Błyskawiczny piątek". Smażone ziemniaki i pikantny sos to danie, które rewelacyjnie smakują do piwa lub wina. Patatas bravas to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich tapas, czyli przekąsek.
- 400 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1/2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- cukier
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać chilli pomidory, podlać wodą, dodać paprykę, cukier, sól - gotować na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie ostudzić i zmiksować.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)