Schab z jabłkami
Niedziela, piękna pogoda, słodkie lenistwo, koniec roku szkolnego w bliskiej perspektywie to wszystko nastraja mnie do wzmożonej pracy kulinarno-rękodzielniczej. Mnóstwo nowości w obu blogowych sferach mojego życia dla Was szykuję :) Dziś smakowitości kulinarne - schab z jabłkami - bardzo urokliwe danie, którym zachwycicie gości :)
- 1 kg schabu bez kości
- 2 łyżki oleju rzepakowy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Schab natrzeć czosnkiem i olejem, ponakłuwać widelcem lub patykiem do szaszłyków, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
- 3 jabłka
- sok z 1/2 cytryny
Jabłka myjemy, dzielimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w grube plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i obsmażamy schab z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy mięso, robimy w nim głębokie nacięcia, uważamy żeby nie przekroić. W nacięcia wkładamy plastry jabłek, Mięso umieszczamy w naczyniu, na wierzch wkładamy 2 łyżki masła i pieczemy 30 minut.
To jest coś.. co tygryski lubią najbardziej!
OdpowiedzUsuńAle zapachniało :D
OdpowiedzUsuń