Czosnkowo-szczypiorkowe udka z kurczaka
Wakacje się zaczęły, pogoda jest "w kratkę", ale nastroje zadowalające. A jak nastroje dobre to, przynajmniej u mnie, objawiają się kuchennymi szaleństwami, a co za tym idzie, dobrym jedzeniem :) Proponuję Wam dziś kawał soczystego, smakowitego udka :) Proszę bardzo, częstujcie się :)
- 8 pałek z kurczaka lub 4 ćwiartki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki szczypiorku
Masło wymieszać z czosnkiem i szczypiorkiem. Masło wcisnąć pod skórkę na udkach. Z wierzchu doprawić udka solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni, udka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około godziny, w trakcie pieczenia kilka razy polać roztopionym masłem.
O mniam! Uwielbiam udka pod każdą postacią. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czosnek, ale że szczypiorkiem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń