Wielkanoc na keto – jajka faszerowane dla smakoszy
Wiosna czaruje świeżością, a Wielkanoc kusi zapachem mazurków i jajek na tysiąc sposobów. Ale co, jeśli chcesz połączyć tradycję z dietetycznymi zasadami, które wyznajesz? Świetna wiadomość – dieta keto nie wyklucza świątecznych smaków! Wręcz przeciwnie, sprytnie omijając węglowodany, możesz stworzyć przysmak, który zadowoli podniebienie każdego gościa. Poznaj przepis na jajka faszerowane w wersji keto – klasyka wielkanocnego stołu z nowoczesnym twistem.
Składniki (na 6 połówek jajek):
3 ugotowane na twardo jajka
2 plastry dobrej jakości szynki (opcjonalnie wędzonej)
1 łyżka majonezu (najlepiej domowego, keto)
Garść posiekanego szczypiorku
Sól i pieprz do smaku
Przekrój ugotowane jajka na pół i delikatnie wyjmij żółtka.
Żółtka rozgnieć widelcem w misce, dodaj drobno pokrojoną szynkę, majonez oraz szczypiorek.
Dopraw pastę solą i pieprzem, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Faszeruj połówki jajek przygotowaną masą, układając je na ozdobnym półmisku.
Na koniec możesz udekorować szczypiorkiem lub drobnymi kawałkami szynki, aby całość wyglądała jeszcze bardziej apetycznie.
Przygotowanie jajek faszerowanych w wersji keto to nie tylko hołd dla tradycji, ale też dowód, że zdrowa dieta może być pełna smaku i elegancji. Świąteczny stół zyskuje dzięki nim nowy wymiar, a ty możesz cieszyć się chwilą bez poczucia winy. Zaskocz swoich bliskich tym przysmakiem – być może odkryją w nim swoją ulubioną wielkanocną potrawę. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)