Żurek Wielkanocny w stylu keto – tradycja smaku w nowoczesnym wydaniu
Święta Wielkanocne to czas, który nieodmiennie kojarzy się z domowym ciepłem, zapachem babki drożdżowej i… żurkiem. Ale co jeśli jesteś na diecie ketogenicznej i myślisz, że musisz zrezygnować z tego świątecznego rarytasu? Nic bardziej mylnego! Dzięki kilku prostym trikom, wielkanocny żurek może stać się pysznym i zgodnym z Twoim stylem życia daniem, które zachwyci również tych, którzy nie stosują diety keto. Przekonaj się, jak połączyć tradycję z nowoczesnością i przygotować tę klasyczną zupę w wersji niskowęglowodanowej.
Składniki:
- 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego (bez cukru i zagęstników)
- 200 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki do wyboru - kwaśnej śmietany, octu jabłkowego, soku z cytryny lub kiszonych ogórków lub kapusty
- 200 g białej kiełbasy (najlepiej własnego wyrobu lub o czystym składzie)
- 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 1 jajko na porcję
- 1-2 ząbki czosnku
- Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Boczek podsmaż na suchej patelni, aż będzie chrupiący, a tłuszcz się wytopi. Dodaj pokrojone w plasterki białe kiełbasy i smaż razem przez chwilę.
W garnku zagotuj bulion i dodaj podsmażony boczek z kiełbasą, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Do gotującego się bulionu dodaj kilka łyżek zamiennika zakwasu do smaku.
Śmietankę delikatnie wymieszaj z gorącym bulionem, aby się nie zwarzyła, po czym wlej do zupy. Dopraw całość czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Przed podaniem udekoruj każdą porcję ugotowanym jajkiem i odrobiną chrupiącego boczku.
Wielkanocny żurek w wersji keto to doskonały przykład na to, że dieta niskowęglowodanowa wcale nie oznacza rezygnacji z ulubionych smaków i świątecznej tradycji. Dzięki temu przepisowi przyciągniesz do stołu nie tylko zwolenników keto, ale i tych, którzy po prostu cenią sobie dobry smak. Niech ten żurek stanie się królem Twojego wielkanocnego menu – lekkim, aromatycznym i pełnym głębi smaku. Gotowa na kulinarną rewolucję? Smacznego i wesołych świąt!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)