Żurek Wielkanocny w stylu keto – tradycja smaku w nowoczesnym wydaniu

Święta Wielkanocne to czas, który nieodmiennie kojarzy się z domowym ciepłem, zapachem babki drożdżowej i… żurkiem. Ale co jeśli jesteś na diecie ketogenicznej i myślisz, że musisz zrezygnować z tego świątecznego rarytasu? Nic bardziej mylnego! Dzięki kilku prostym trikom, wielkanocny żurek może stać się pysznym i zgodnym z Twoim stylem życia daniem, które zachwyci również tych, którzy nie stosują diety keto. Przekonaj się, jak połączyć tradycję z nowoczesnością i przygotować tę klasyczną zupę w wersji niskowęglowodanowej.

Składniki:

  • 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego (bez cukru i zagęstników)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki do wyboru - kwaśnej śmietany, octu jabłkowego, soku z cytryny lub kiszonych ogórków lub kapusty
  • 200 g białej kiełbasy (najlepiej własnego wyrobu lub o czystym składzie)
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko na porcję
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i majeranek do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Boczek podsmaż na suchej patelni, aż będzie chrupiący, a tłuszcz się wytopi. Dodaj pokrojone w plasterki białe kiełbasy i smaż razem przez chwilę.

  2. W garnku zagotuj bulion i dodaj podsmażony boczek z kiełbasą, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu około 10 minut.

  3. Do gotującego się bulionu dodaj kilka łyżek zamiennika zakwasu do smaku.

  4. Śmietankę delikatnie wymieszaj z gorącym bulionem, aby się nie zwarzyła, po czym wlej do zupy. Dopraw całość czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

  5. Przed podaniem udekoruj każdą porcję ugotowanym jajkiem i odrobiną chrupiącego boczku.

Wielkanocny żurek w wersji keto to doskonały przykład na to, że dieta niskowęglowodanowa wcale nie oznacza rezygnacji z ulubionych smaków i świątecznej tradycji. Dzięki temu przepisowi przyciągniesz do stołu nie tylko zwolenników keto, ale i tych, którzy po prostu cenią sobie dobry smak. Niech ten żurek stanie się królem Twojego wielkanocnego menu – lekkim, aromatycznym i pełnym głębi smaku. Gotowa na kulinarną rewolucję? Smacznego i wesołych świąt! 

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek