Wielkanocna rozkosz dla keto smakoszy – biały barszcz w wersji keto i low-carb

Kiedy wiosna zaczyna malować pierwsze kwiaty na łąkach, a zapach wielkanocnych potraw unosi się w powietrzu, przychodzi czas na kulinarne eksperymenty. Dla wielu z nas biały barszcz jest symbolem świątecznej uczty, niezrównaną esencją tradycji. Ale czy na diecie keto trzeba rezygnować z tego klasycznego smaku? Absolutnie nie! Wystarczy nieco zmodyfikować przepis, by stworzyć coś równie pysznego, a przy tym zgodnego z zasadami diety niskowęglowodanowej. Przygotujcie się na eksplozję smaków, która oczaruje Wasze kubki smakowe, zachowując idealną równowagę między tradycją a nowoczesnością. 


Składniki:

  • 1 litr bulionu (najlepiej domowego, na kościach)
  • 200 ml śmietany 30% lub mleka kokosowego (dla wersji bez nabiału)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki chrzanu (najlepiej świeżo startego)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę i podsmażonego na chrupko

Instrukcje:
  1. Podgrzej bulion w garnku, aż zacznie delikatnie się gotować.

  2. Dodaj zmiażdżony czosnek, majeranek i chrzan, mieszając, aby połączyć smaki.

  3. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z odrobiną gorącego bulionu, a następnie powoli dodaj do garnka, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.

  4. Dodaj ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aby smaki się przeniknęły.

  5. Na talerze ułóż połówki jajek i chrupiący boczek. Zalej wszystko gorącym barszczem.

Wielkanoc to czas odrodzenia – nie tylko natury, ale także naszych smaków i nawyków kulinarnych. Biały barszcz w wersji keto to dowód na to, że zdrowy styl życia może harmonijnie łączyć się z tradycją. Niech ta potrawa stanie się symbolem świątecznej kreatywności, która zachwyci Twoją rodzinę i gości. Święta Wielkanocne już nigdy nie będą takie same! Życzę smacznego i pełnego inspiracji wielkanocnego gotowania. 

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek