Brownie idealne? Na keto też się da!
Jeśli myślisz, że dieta keto to tylko boczek, jajka i awokado jedzone na okrągło – czas przełamać ten stereotyp (chociaż to awokado jednak się tu pojawi)! Dieta niskowęglowodanowa nie musi oznaczać końca deserowych przyjemności. Wyobraź sobie brownie – gęste, wilgotne, czekoladowe, ale… zgodne z zasadami keto. Brzmi jak deserowy raj, prawda? W tym przepisie słodycz spotyka się z wartościami odżywczymi, a smak z troską o zdrowie. Przygotuj się na kulinarną przygodę, podczas której na nowo odkryjesz, co oznacza słowo „czekoladowy komfort”.
- 2 dojrzałe awokado
- 100 g gorzkiej czekolady (minimum 85% kakao)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki erytrytolu (lub innego słodzika keto)
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Rozgrzej piekarnik: Ustaw temperaturę na 180°C. Przygotuj formę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.
Przygotuj awokado: Miąższ z awokado zblenduj na gładką masę, upewniając się, że nie ma grudek.
Rozpuść czekoladę: W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (ostrożnie, by jej nie przypalić).
Połącz składniki: W dużej misce wymieszaj zblendowane awokado z rozpuszczoną czekoladą, jajkami, erytrytolem, kakao, wanilią, proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko miksuj, aż masa będzie jednolita.
Pieczenie: Przełóż masę do formy i piecz przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika daj brownie odpocząć i ostygnąć (choć ciężko się powstrzymać, prawda?).
To brownie to coś więcej niż deser – to dowód na to, że keto może być tak samo pyszne jak tradycyjna kuchnia, a nawet lepsze. Zaskocz swoich bliskich, podaj je z odrobiną śmietany kokosowej lub szczyptą soli morskiej na wierzchu i obserwuj ich zachwyt. Czy keto brownie z awokado stanie się Twoim nowym ulubionym deserem? Daj mu szansę i przekonaj się, że życie bez cukru może być naprawdę słodkie!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)