Chłodnik z kalarepy i ogórka ze szczypiorkiem
Upały, które towarzyszą nam już od długiego czasu sprawiają, że z chęcią sięgamy po lekkie i chłodne dania. Sprawdzają się w tej sytuacji wszelkiego rodzaju chłodniki. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam chłodnik z kalarepy i ogórka - bardzo smaczny, lekki, prosty i szybki w wykonaniu. Polecam.
- 1 duża kalarepa
- 1 zielony ogórek
- maślanka, kefir lub jogurt naturalny
- sól, pieprz
- szczypiorek
Kalarepę obrać i zetrzeć a tarce o grubych oczkach. Ogórka obrać ze skorki i pokroić w kostkę. Do warzyw wlać maślankę, kefir lub jogurt, doprawić pieprzem i solą, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać koperkiem.
Od połowy tygodnia, podobno znowu gorąc będzie :) A z kalarepki jeszcze chłodnika nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń