Chłodnik z kalafiora
Mimo, iż pochmurnie to jednak nadal gorąco. Mam więc dla Was kolejny chłodniczek, lekki i smaczny. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej i zostawić w lodówce do dobrego schłodzenia i "przegryzienia" smaków. Dodatek pokrojonych rzodkiewek, szczypiorku oraz koperku podkreśla i nadaje mu wyjątkowy smak.
- główka kalafiora
- pęczek rzodkiewek
- koperek
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- mała śmietana 12 %
- 2 szklanki mleka
Kalafiora dzielimy na różyczki, zalewamy wodą, aby go przykrywała i gotujemy tak długo, aż będzie się rozpadać. Po tym czasie dokładnie zmiksować na krem. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać śmietanę i mleko, dokładnie wymieszać. Jeśli będzie zbyt gęsty, można dodać więcej mleka. Rzodkiewki pokroić w kostkę, wrzucić do chłodnika, koperek posiekać, szczypiorek pokroić, wrzucić i wymieszać. Doprawić sola i pieprzem, wstawić do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)