Pieczone ziemniaki z pieczarkami i pomidorami
Sobota to ważny w domu dzień. W myśl mojej babci, która powtarzała "po sobocie - po robocie" krzątamy się po domu piekąc, sprzątając, piorąc, gotując, a to wszystko po to, aby spokojnie przeżyć zbliżającą się niedzielę. Mam dla Was bardzo prosty przepis na szybki i tani sobotni obiad, do tego sycący i smaczny.
- 1 kg mniejszych ziemniaków
- sól
- 1/2 łyżeczki kminku
Ziemniaki myjemy, gotujemy 20 minut w osolonej wodzie z kminkiem, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu pokroić w ćwiartki.
- 250 g pieczarek
- 250 g pomidorów
- pęczek bazylii
- pieprz
- olej
Pomidory pokroić na cząstki, pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, bazylię umyć, osuszyć i oderwać listki. Ziemniaki, pomidory i pieczarki rozłożyć równomiernie w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem. Warzywa skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem, posypać bazylią. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, zapiekać 20 minut.
Muszę wypróbować. Najprostsze dania są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńIdealne do kiełbasek z grilla :) Właśnie myślałam co podać do nich, a akurat mam produkty więc lecę już robić ten przysmak :)
OdpowiedzUsuń