Domowy pasztet z wątróbek drobiowych w słoikach
Ten rodzaj pasztetu wywodzi się z Francji. Jest on bardzo elegancki oraz wyrafinowany w smaku i nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. Przygotowanie go zajmuje niewiele czasu, a delektowanie się nim należy do wyjątkowo przyjemnych😄. Taki domowy pasztecik ze słoika polecam zjeść z pajdą chleba i kiszonymi ogórkami.
- 500 g wątróbek z kurczaka
- mleko
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- ulubione zioła
- pieprz
- sól
Wątróbki oczyszczamy, zalewamy mlekiem i wkładamy na noc do lodówki. Po tym czasie odcedzamy, osuszamy i smażymy na rozgrzanym oleju około 5 minut. Cebulę kroimy, marchew ścieramy na tarce, dodajemy do wątróbek i smażymy przez 10 minut. Całość, po ostygnięciu mielimy dwukrotnie. Dodajemy masło, sól, pieprz i ulubione zioła - mieszamy. Przekładamy do niskich słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Fajny szybki przepis.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bo lubię pasztety:)