Buraczki w słoikach na zimę
Buraczki, buraczki.... Sporo z nimi roboty i do tego niezły bałagan w kuchni, ale nie wyobrażam sobie zimowych przetworów bez nich - buraczki muszą być. My lubimy je bez dodatków, wy jednak możecie dołożyć małe co nieco - marchewkę, jabłko, cebulę, czosnek... Tajemnica tych smacznych buraczków tkwi w zalewie, niesamowicie bogatej i cudownie intensywnej.
- 4 kg buraków
Jeśli chcecie dodać inne warzywa, możecie to śmiało zrobić. Trzeba tylko pamiętać, że podana ilość zalewy jest na 4 kg warzyw.
Buraki myjemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy 30 minut i odcedzamy. Pozostawiamy do ostygnięcia - ciepłe lepiej się obiera. Obrane buraki należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- 0,5 l wody
- 1,5 szklanki octu
- 2 łyżki soli
- 350 g cukru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 4 liście laurowe
Zalewę zagotowujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciepłą zalewamy buraczki i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Buraczki przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Ugniatamy delikatnie łyżką i na wierzch wlewamy zalewę. Pasteryzujemy w piekarniku w 130 stopniach 20 minut.
W sumie nigdy jeszcze nie robiłam buraczków w słoiki muszę wypróbować przepis łatwy więc do dzieła.
OdpowiedzUsuńBosko! muszę zrobić, bo uwielbiam buraki. Moje dzieci także, więc będzie jak znalazł na zimę. :D
OdpowiedzUsuń