Gruszki pod kruszonką
Zapachniało mi dzisiaj jesienią, choć do jej początku zostało jeszcze sporo czasu. Pachnie mi od rana, może przez wilgoć w powietrzu... Założyłam więc ciepłe bambosze i zabrałam się za gruszki pod kruszonką. Praca nad nimi żadna, a słodycz bardzo delikatna. Polecam podawać jeszcze ciepłe z kleksem śmietany, jogurtu greckiego lub - dla tych, którzy czują lato - z lodami.
- 1 kg gruszek
- laska wanilii
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry, włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii rozciąć, wydrążyć ziarnek i posmarować nimi gruszki, laskę pokroić i włożyć pomiędzy owoce.
Kruszonka:
- 150 g masła
- szczypta soli
- 300 g mąki
- 150 g cukru
Zagnieść kruszonkę. Wsypać ją na gruszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
dziendobry.Przepiekne zdjecia potraw i na pewno jak wygladaja tak smakuja .pozdrawiam Ataner
OdpowiedzUsuń