Zapiekane bataty
Wczoraj późnym wieczorem rozpisałam się na temat batatów na moim drugim blogu, opiewając ich właściwości zdrowotne. Zainteresowanych zapraszam serdecznie tutaj. Aby nie być gołosłowną, serwuję dzisiaj zapiekane bataty - najprostszy przepis i sposób serwowania.
- bataty
- 4 ząbki czosnku
- ulubione zioła
- oliwa z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sól
Bataty obieramy i kroimy wzdłuż w łódeczki. Wkładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą, posypujemy ziołami oraz solą i dokładnie mieszamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Bataty rozkładamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze tak, aby nie leżały na sobie, posypujemy czosnkiem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy bataty 30 minut.
Proste i pewnie smaczne. Bardzo lubię bataty :)
OdpowiedzUsuńTylko skąd ja bataty wezmę ;) Wygląda fajnie ;P
OdpowiedzUsuńJak wszystko - z Biedronki :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglada :)
OdpowiedzUsuńJak wróce do domu to na pewno sobie je upieke