Pieczone ziemniaczki z boczkiem i serem
Witajcie Kochani w ten deszczowy, chłodny, ponury dzień. Wspaniałą, słoneczną pogodą nacieszyliśmy się aż jeden dzień, a wraz ze zmianą aury przyszła ochota na cięższe żarcie :) Mam dziś dla Was bosko tuczące i obłędnie smakowite pieczone ziemniaki :)
- 6 ziemniaków - średniej wielkości
- boczek - ok. 100 g
- 1 cebula
- olej
- jajko
- starty żółty ser - ok. 50 g
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Ziemniaki szorujemy i gotujemy na półmiękko. Po ostygnięciu przekrawamy na pół i wydrążamy. Miąższ ziemniaków rozdrabniamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do zarumienienia. Dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy. Następnie dodajemy miąższ ziemniaków i surowe jajko, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę podsmażamy. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ziemniaki napełniamy farszem, posypujemy serem i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce przez około 20 minut. Gotowe. Smacznego :)
Mniam, uwielbiam takie dania. Zapisuję przepis i zaserwuję mężowi na obiad :).
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie bardzo zadowolony ;)
UsuńMhm... musi byc pyszne :-) lubie takoe proste, polskie wariacje kuchenne :-)
OdpowiedzUsuńSprawdza się, że w prostocie piękno ale i siła ;)
UsuńMy z mezem tylko siedzimy I patrzymy co znowu wyczarujesz do jedzenia :)
UsuńEch... chętnie bym skosztowała wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSą smakowite i potwornie tuczące ale co tam - raz się żyje ;)
UsuńBomba kalorii, ale co tam! Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJak to się mówi: "raz się żyje" ;) nie można sobie wszystkiego odmawiać :)
Usuńwyglądają bosko-chyba się skuszę...pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń