Cytrynowa babka z malinami
Babeczka cytrynowa, smakowita, puszysta i do tego z lukrem oraz malinami jest dobra na każdą pogodę :) Zjedzą ją starsi i młodsi, chłopak i dziewczyna - jestem o tym przekonana :) Zróbcie, spróbujcie, rozsmakujcie się i potwierdźcie :)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 2 cytryn
- 200 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło roztopić, dodać skórkę z cytryny i sok oraz pozostawić do ostygnięcia. Mąki z proszkiem przesiać i połączyć ze sobą. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąki i delikatnie wymieszać, dodać masło z cytryną i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia składników. Babkową formę natłuścić i posypać tartą bułką, wlać ciasto i piec w 160 stopniach około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika babkę wystudzić i przygotować lukier.
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
- garść malin
Maliny rozgnieść. Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny. Połową lukru oblać babkę, położyć rozgniecione maliny i polać drugą częścią lukru :)
Umarłam <3 zapisuję do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;) polecam ;)
UsuńWygląda przepysznie :) a tej mąki ziemniaczanej to ile?
OdpowiedzUsuń1/2 oczywiście szklanki ;)
UsuńTak apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńTak apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda pysznie-aż ślinka leci
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje - zapewniam ;)
UsuńJaka ładna! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńCudowna babka Justynko, na pewno pyszna :-)
OdpowiedzUsuńTak Małgosiu z czystym sercem potwierdzam - bardzo pyszna ;)
UsuńTa babka jest fantastyczna!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
Usuń