Kruche ciasto z serem, malinami i kruszonką
Maliny w tym roku bardzo obrodziły, codziennie zbieramy i codziennie się delektujemy :) To właśnie one są bohaterkami dzisiejszego wpisu. Mam dla Was wyjątkowo smakowite, orzeźwiające, rozpływające się w ustach, kruche ciasto z malinami. Proszę bardzo rozgośćcie się i smacznego :)
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 150 g masła
Mąkę z proszkiem przesiewamy, siekamy z masłem dodajemy cukier i jajko, dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim tortownicę formując wyższe brzegi i nakłuwamy widelcem, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, wysypujemy fasolę i pieczemy 10 minut w 200 stopniach.
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 300 g malin
Kruszonka:
- 7 łyżek mąki
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek cukru
Twaróg ucieramy z cukrem, jajkiem i budyniem. Zagniatamy kruszonkę. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z fasolą, wykładamy masę serową, na niej układamy maliny i posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Dekorujemy bitą śmietaną, malinami i listkami melisy.
O mamo! Mam ślinotok!
OdpowiedzUsuńJa dziś planuję zrobić ciasto ze śliwkami. :)
Wygląda wprost przepięknie, aż brak słów :) doskonałe :)
OdpowiedzUsuńPodbieram przepis :) Wygląda bosko, słodko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię.
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam w planach coś podobnego. Pyszne ciasto. Malinki u mnie na działce są w pełni dojrzewania :)
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia ślinka cieknie! Muszę posadzić u siebie maliny, żeby móc piec takie cuda.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i pewnie tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńKocham kruche ciasto i serniki, przepis jak dla mnie:)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze nie jadłam malin.
OdpowiedzUsuń