Koperkowo-czosnkowy sos na jogurcie
Sos koperkowo-czosnkowy na jogurcie można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na zimno wspaniale komponuje się z mięsem i wędlinami oraz gotowanymi i surowymi warzywami. Na ciepło dodaje smaku gotowanym rybom, warzywom, jajkom oraz białemu mięsu.
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki musztardy
- koperek
- cukier
- sól
- pieprz
Jogurt łączymy z oliwą, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy koperek i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Schładzamy w lodówce.
Ja uwielbiam z ziemniaczkami z piekarnika i z gyrosem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki sosik :) w zasadzie smakuj do wszystkiego, no prawie ;))))
OdpowiedzUsuń