Łopatka na kanapki to jest to :)
W myśl tego, że lubię wiedzieć co jem, postanowiłam całkowicie zrezygnować z wędlin kupowanych w sklepach i sama przygotowywać wspaniałe, domowe, mięsne wyroby. Są one nie tylko o wiele smaczniejsze, ale również zdrowsze. Dziś zapraszam na przepyszną łopatkę :)
- 1 kg łopatki
- rękaw do pieczenia
Marynata:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Mięso umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, ziele i liść utłuc w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą. Marynatą dokładnie natrzeć mięso i obwiązać bawełnianym sznurkiem. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie włożyć mięso do rękawa, spiąć klipsami i nakłuć rękaw wykałaczką w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec do zarumienienia przez około 15 minut. Teraz wystarczy tylko łopatkę schłodzić i można się cieszyć pysznym, aromatycznym mięsem.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKurcze, może spróbuję?
OdpowiedzUsuńTo nie wygląda na bardzo trudne...:)
Robota żadna a doznania smakowe gwarantowane :)
UsuńUwielbiam takie domowe mięska na kanapki! Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńpoproszę dostarczyć do nas do domku na kolację ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :D
OdpowiedzUsuń