Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa jest niesamowicie aromatyczna i rozgrzewająca. Miałam na nią już wielokrotnie ochotę, ale obawiałam się, że dzieci jej nie tkną. Moje obawy jednak rozwiały się po tym, jak w błyskawicznym czasie, ujrzałam dno garnka :)
7 ząbków czosnku bardzo drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju aż się lekko zarumieni. Przygotować bulion warzywny lub drobiowy - według uznania. Do gorącego wywaru dodać zarumieniony czosnek oraz kostkę serka topionego. Doprawić pieprzem i solą, i dodać 3 obrane ząbki czosnku. Zupę gotować 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupkę z ognia, dodajemy starty żółty ser, mieszamy, podajemy z ptysiowym groszkiem lub grzankami. Smacznego :)
- 10 ząbków czosnku
- 1,5 l bulionu
- serek topiony śmietankowy
- 50 g żółtego sera
- grzanki albo groszek ptysiowy
- pieprz kolorowy
- sól
Wprawdzie niedawno zjadłam obiad, a znów zrobiłam się głodna! Brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis:D te kulki ostatnio jadłam na studniówce haah:>
OdpowiedzUsuńgrlfashion.blogspot.com
Uwielbiam czosnek w każdej postaci, ale przyznaję, że zupy czosnkowej jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuń