Cannelloni ze szpinakiem i fetą, z sosem pomidorowym i beszamelem
Cannelloni na które Was dziś zapraszam jest przepyszne, niestety przygotowanie tego dania wymaga poświęcenia pewnej ilości czasu :) Wszystkich smakoszy zapewniam zaś, że się nie zawiodą, rozpłyną i zakochają w tym daniu.
- 12 rurek cannelloni
- 500 g szpinaku
- kostka fety
- uszka pomidorów
- 1 cebula
- 2 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, cukier, pieprz, liść laurowy, oregano, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, bazylia
Ząbek czosnku i cebulę należy drobno posiekać, podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, cukrem, oregano i bazylią i dusić przez około 20 minut - aż zgęstnieje. Zmiksować.
Sos beszamelowy:
2 szklanki mleka wlać do garnka, wrzucić liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, podgrzać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąć przyprawy. W drugim garnku stopić masło i dodać mąkę, następnie dolewać mleko i dokładnie wymieszać, podgrzewać do momentu kiedy sos zgęstnieje.
Farsz:
Szpinak umyć i wrzucić na 2 minuty do wrzątku. Odcisnąć, ostudzić i pokroić. dodać przeciśnięty czosnek i ser feta - dokładnie wymieszać przyprawić solą. pieprzem, gałką.
Rurki wypełnić farszem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlać 1/2 sosu beszamelowego, ułożyć rurki, zalać je dokładnie sosami i wstawić do piekarnika na 40 minut.
Robiłam podobnie, jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuń