Pstrąg z warzywami :)
Nie mam ostatnio wolnych chwil :) Życie nabrało takiego tempa, że czasem tchu mi braknie :) Pracuję, tworzę i korzystam z każdej chwili w pełni :) Ale dietuję dalej :) Dziś propozycja na dietetyczny, lekki i smaczny obiadek. Pstrąg z warzywkami ugotowanymi al dente na parze i sosem czosnkowym z jogurtu i oregano.
- pstrąg
- 1 duża cytryna
- 2 ząbków czosnku
- pietruszka
- tymianek
- sól
Pstrąga należy oczyścić z łusek, umyć, osuszyć ręczniczkiem papierowym i dokładnie posolić. Jeden ząbek czosnku kroimy w plasterki i wkładamy do rybki wraz z trzema plasterkami cytryny ze skórką i pietruszką. Wkładamy pstrąga do naczynia żaroodpornego, smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem skrapiamy resztą cytryny i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie zapiekamy w temperaturze 230 stopni przez 25 minut. W trakcie pieczenia podlewamy wodą.
Zdrowy obiadek :) Nigdy jeszcze nie jadłam ryby w takiej postaci, boje się tych ości i wszystkiego :P
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że nie przepadam za rybami, ale ta rybka prezentuje się bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń