Aromatyczna marynata do kurczaka :)
Jak się jest na diecie i można jeść niewiele produktów, człowiek zaczyna wymyślać, żeby za wszelką cenę wzmocnić doznania smakowe :) Aromatyczna marynata do kurczaka nadaje się również dla tych, którzy nie dietują - wystarczy, że jogurt naturalny zastąpią olejem lub oliwą. Świetna do przyrządzenia mięska na grilla. Polecam z czystym sumieniem. Porcja na dwie ćwiartki kurczaka lub dwa kurczakowe cycki :)
1 łyżka jogurtu (oliwy), 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki drobno posiekanej świeżej lub suszonej bazylii, 1 mała drobno posiekana czerwona cebula, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżeczka ziarenek kolorowego pieprzu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy, smarujemy powstałą marynatą mięsko i wkładamy do lodówki na kilka godzin - ja na całą noc :) Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez godziną w 200 st.
Też od nie dawna marynuje kurczaka w jogurcie, mięso staje się nawet bardziej miękkie. Widze że połączyłaś jeszcze z octem balsamicznym, muszę wypróbować:) Noga wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI zapewniam, że rewelacyjnie smakuje - polecam :)
UsuńTak Justynko...skąd ja znam to "cudaczenie"?:) Ale przepis fajny, u mnie też się marynują udka na jutro...dziś w oleju sezamowym, taka mała odmiana.
OdpowiedzUsuńPolecam marynowanie w maślance...też świetne doznania smakowe.
Dzięki za podpowiedź, skorzystam na pewno :)
UsuńAż zajrzałam tutaj z ciekawości... Słuszna porcja ;):)
OdpowiedzUsuńWystarczająca :)
Usuń