Marynata do karkówki z grilla
Dziś mamy grilla i szaleję od rana. Muszę upiec rogaliki, zrobić dwie sałatki, karkówkę i kaszankę :) Szukałam więc inspiracji na marynatę do karkówki i znalazłam na http://gotowaniecieszy.blox.pl/ - polecam. Mięsko w marynacie powinno trochę poleżeć - im dłużej tym lepiej - skruszeje i przejdzie smakiem przypraw i aromatem ziół. Przepis trochę pozmieniałam :)
- 0,5 szklanki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka przyprawy grillowej
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki ketchupu
Mięso pokroiłam w plastry i delikatnie rozbiłam. Czosnek i cebulę
przepuściłam przez praskę. Wszystko połączyłam w misce i dobrze wymieszałam, "wytaplałam" karkówkę w marynacie i włożyłam do lodówki. Na wieczór będzie jak znalazł.
pyszne mięsko :)
OdpowiedzUsuńChyba najbardziej lubię karkówkę z grilla, no oprócz kaszanki :)
UsuńZ pewnoscia byla bardzo aromatyczna
OdpowiedzUsuńbyła rewelacyjna, mięsko rozpływało się w ustach :) przez to rozbicie, było upieczone w parę minut :)
UsuńO jakie bogactwo smaków:)
OdpowiedzUsuńi aromatów :)
Usuńzabieram marynatę do swoich kulinarnych zbiorów - robię trochę inaczej ale wszystko trzeba wypróbować - dzięki :)
OdpowiedzUsuńO jak miło :) dziękuję :)
Usuń