Bigos na Keto? Czemu Nie! – Przepis na Niskowęglowodanowy Bigos, Który Pokochasz

Witajcie, drodzy czytelnicy! Dziś zabieram Was w kulinarną podróż, która przekona nawet najbardziej zagorzałych miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, że dieta ketogeniczna to nie tylko moda, ale styl życia pełen smakowitych niespodzianek. Wyobraźcie sobie bigos – tradycyjne danie, które zawsze kojarzyło się z ciepłem domowego ogniska i zimowymi wieczorami. Teraz dodajcie do tego nowoczesny, zdrowy twist. Gotowi? Zapraszam do kuchni!


Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 500 g białej kapusty

  • 500 g wieprzowiny (np. karkówki)

  • 300 g boczku

  • 200 g kiełbasy (najlepiej śląskiej lub jałowcowej)

  • 200 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu czarnego

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • Sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki smalcu

Przygotowanie:
  1. Kapusta: Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku (nie wylewaj, może się przydać!). Białą kapustę poszatkuj na cienkie paski.

  2. Mięso i boczek: Wieprzowinę pokrój na kawałki, boczek na mniejsze kostki. Podsmaż je na smalcu aż do zarumienienia.

  3. Kiełbasa i pieczarki: Kiełbasę pokrój w plasterki, pieczarki w ćwiartki. Dodaj do mięsa i boczku na patelni i smaż przez kilka minut.

  4. Cebula i czosnek: Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Dodaj do patelni i smaż aż zmiękną.

  5. Duszenie: Do dużego garnka przełóż kapustę kiszoną i białą, dodaj przesmażone mięso, boczek, kiełbasę, pieczarki, cebulę i czosnek. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i koncentrat pomidorowy. Całość zalej wodą do przykrycia składników. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż kapusta będzie miękka i smaki się przegryzą. Jeśli bigos wydaje się zbyt suchy, dodaj odciśnięty sok z kiszonej kapusty.

  6. Doprawianie: Na koniec dopraw bigos solą i pieprzem do smaku.

Smak tego niskowęglowodanowego bigosu jest wyjątkowy – głęboki, bogaty i pełen aromatów, które uwodzą podniebienie. Niezależnie od tego, czy jesteście na diecie ketogenicznej, czy po prostu szukacie zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych dań, ten przepis z pewnością Was zachwyci. Przekonajcie się sami i podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Smacznego i do zobaczenia w kolejnych kulinarnych przygodach!

Jak widać, dieta ketogeniczna nie oznacza rezygnacji z ulubionych smaków. Wręcz przeciwnie – to zaproszenie do odkrywania ich na nowo, w zdrowszej wersji. Spróbujcie tego bigosu, a przekonacie się, że zdrowe jedzenie może być nie tylko pożywne, ale i niezwykle smaczne. Do zobaczenia w kuchni! 🍲

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek