Świąteczne przygotowania z Sunflower - kutia, tradycyjna wigilijna słodkość

Kutia, czyli prawdziwa gwiazda wigilijnej kolacji, to potrawa, która od wieków gości na polskich stołach. Jej bogata historia i symbolika sprawiają, że każde jej ziarno kryje w sobie więcej niż tylko smak – to prawdziwa opowieść o przeszłości, obecnej chwili i przyszłości.


Składniki:

  • 250 g pszenicy
  • 100 g maku
  • 100 g miodu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych fig, daktyli, moreli, żurawiny lub innych owoców (opcjonalnie)
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej (kandyzowanej)
  • 1 łyżka masła
  • 1 l mleka

Pszenicę dokładnie wypłucz, a następnie zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Rano odcedź pszenicę, zalej ją świeżą wodą i gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż będzie miękka. Jeśli woda wyparuje, dolej jej więcej. Po ugotowaniu pszenicę odcedź.

Przygotowanie maku:


Mak zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Następnie odcedź mak i pozostaw do ostygnięcia. Ostudzony mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub w blenderze.

Bakaliowy dodatek:

Rodzynki, figi/daktyle/morele/żurawinę, migdały i orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Możesz je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie, aby były miękkie.

Ugotowaną pszenicę wymieszaj z makiem, dodaj miód, roztopione masło oraz skórkę pomarańczową. Dodaj posiekane bakalie i dokładnie wymieszaj. Gotową kutię przełóż do naczynia i odstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Podawaj kutię na zimno jako jedno z dań wigilijnych. Smakuje wyśmienicie i jest doskonałym uzupełnieniem świątecznego stołu! Przygotowanie kutii to piękny rytuał, który warto pielęgnować. 

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek