Świąteczne przygotowania z Sunflower - kompot z suszu

Kiedy nadchodzi Wigilia, magiczny czas pełen ciepła i rodzinnej atmosfery, w naszych domach powracają tradycje, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jedną z takich tradycji, która wciąż zajmuje honorowe miejsce na wielu wigilijnych stołach, jest kompot z suszu. To nie tylko napój, ale prawdziwe wspomnienie smaków dzieciństwa, które wypełniają dom niepowtarzalnym aromatem i przypominają o dawnych czasach.


  • 200g suszonych śliwek
  • 200g suszonych jabłek
  • 100g suszonych gruszek
  • 50g suszonych moreli
  • 50g suszonych fig
  • 3-4 laski cynamonu
  • 5-6 goździków
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • Skórka z jednej cytryny
  • 2 litry wody

  1. Suszone owoce dokładnie płuczemy i wrzucamy do dużego garnka.

  2. Dodajemy cynamon, goździki oraz skórki z cytrusów, które nadadzą kompotowi wyjątkowego aromatu.

  3. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż owoce staną się miękkie i oddadzą swój smak do wywaru.

  4. Po ugotowaniu kompotu, można go dosłodzić według własnych upodobań, choć warto pamiętać, że suszone owoce same w sobie są już dość słodkie.

Kompot z suszu to nie tylko smakowita tradycja, ale również źródło wielu zdrowotnych korzyści. Suszone owoce są bogate w błonnik, witaminy i minerały, które wspierają nasze zdrowie w chłodniejszych miesiącach. Cynamon i goździki mają właściwości rozgrzewające i antybakteryjne, co jest szczególnie cenne zimą.

Przygotowując kompot z suszu, wprowadzamy do naszych domów niepowtarzalny klimat, który przypomina nam o domowym ciepłe i bliskości rodzinnych chwil. To napój, który łączy pokolenia i sprawia, że nawet w zimowy wieczór możemy poczuć ciepło w sercu.

Niezależnie od tego, czy jesteś w kuchni nowicjuszem, czy mistrzem kulinarnym, przygotowanie wigilijnego kompotu z suszu to prosty sposób na wprowadzenie trochę magii do świątecznego stołu. Smacznego! 

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek