Świąteczne przygotowania z Sunflower - wigilijny barszcz
Świąteczny barszcz wigilijny - aromatyczny, głęboki w smaku, podany w najważniejszą noc roku - ma w sobie coś niezwykle magicznego. Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawił się barszcz czerwony na domowym zakwasie, którego intensywny kolor i smak są wynikiem cierpliwości i miłości włożonej w jego przygotowanie.
Podczas gdy za oknem trzaska mróz, w kuchni unosi się zapach gotującego się barszczu. To aromat buraków, przypraw i wspomnień. Przygotowanie wigilijnego barszczu na domowym zakwasie to rytuał, który warto pielęgnować, przekazując go kolejnym pokoleniom.
Przepis na domowy zakwas buraczanySkładniki:
1 kg buraków
3-4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli
1 litr przegotowanej wody (schłodzonej)
Przygotowanie zakwasu:
Buraki obieramy, kroimy w grube plastry i układamy w dużym słoju.
Dodajemy ząbki czosnku, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
Zalewamy buraki przegotowaną, schłodzoną wodą, uprzednio wymieszaną z solą.
Słoik przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na 5-7 dni. Co jakiś czas kontrolujemy, czy nie pojawia się pleśń - jeśli tak, zakwas należy delikatnie przemieszać i usuwać ewentualną pianę z powierzchni.
Składniki:
1 litr zakwasu buraczanego
2-3 buraki
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
2-3 ziarna ziela angielskiego
sól i cukier do smaku
opcjonalnie: suszone grzyby, sok z cytryny, majeranek
Przygotowanie barszczu:
Buraki, marchewki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużego garnka.
Dodajemy cebulę w całości, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
Zalewamy warzywa wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
Po ugotowaniu wywar przecedzamy, dodajemy zakwas buraczany i doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. Jeśli lubimy bardziej kwaskowy smak, można dodać sok z cytryny.
Opcjonalnie dodajemy namoczone wcześniej suszone grzyby i majeranek.
Choć barszcz wigilijny ma swoje szczególne miejsce na świątecznym stole, nie musimy czekać cały rok, by cieszyć się jego smakiem. Warto przygotować go również na inne okazje - jego bogaty smak i aromat sprawią, że każde spotkanie przy stole stanie się wyjątkowe.
Niech domowy barszcz czerwony będzie częścią Twojej świątecznej tradycji, łącząc pokolenia i wypełniając dom ciepłem oraz miłością. Smacznego i radosnych świąt!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)