Świąteczne przygotowania z Sunflower - wigilijny barszcz

Świąteczny barszcz wigilijny - aromatyczny, głęboki w smaku, podany w najważniejszą noc roku - ma w sobie coś niezwykle magicznego. Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawił się barszcz czerwony na domowym zakwasie, którego intensywny kolor i smak są wynikiem cierpliwości i miłości włożonej w jego przygotowanie.


Podczas gdy za oknem trzaska mróz, w kuchni unosi się zapach gotującego się barszczu. To aromat buraków, przypraw i wspomnień. Przygotowanie wigilijnego barszczu na domowym zakwasie to rytuał, który warto pielęgnować, przekazując go kolejnym pokoleniom.

Przepis na domowy zakwas buraczany

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziaren pieprzu

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżka soli

  • 1 litr przegotowanej wody (schłodzonej)

Przygotowanie zakwasu:

  1. Buraki obieramy, kroimy w grube plastry i układamy w dużym słoju.

  2. Dodajemy ząbki czosnku, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.

  3. Zalewamy buraki przegotowaną, schłodzoną wodą, uprzednio wymieszaną z solą.

  4. Słoik przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na 5-7 dni. Co jakiś czas kontrolujemy, czy nie pojawia się pleśń - jeśli tak, zakwas należy delikatnie przemieszać i usuwać ewentualną pianę z powierzchni.

Przepis na barszcz wigilijny

Składniki:

  • 1 litr zakwasu buraczanego

  • 2-3 buraki

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1/4 selera

  • 1 cebula

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziaren pieprzu

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • sól i cukier do smaku

  • opcjonalnie: suszone grzyby, sok z cytryny, majeranek

Przygotowanie barszczu:

  1. Buraki, marchewki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużego garnka.

  2. Dodajemy cebulę w całości, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.

  3. Zalewamy warzywa wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.

  4. Po ugotowaniu wywar przecedzamy, dodajemy zakwas buraczany i doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. Jeśli lubimy bardziej kwaskowy smak, można dodać sok z cytryny.

  5. Opcjonalnie dodajemy namoczone wcześniej suszone grzyby i majeranek.

Choć barszcz wigilijny ma swoje szczególne miejsce na świątecznym stole, nie musimy czekać cały rok, by cieszyć się jego smakiem. Warto przygotować go również na inne okazje - jego bogaty smak i aromat sprawią, że każde spotkanie przy stole stanie się wyjątkowe.

Niech domowy barszcz czerwony będzie częścią Twojej świątecznej tradycji, łącząc pokolenia i wypełniając dom ciepłem oraz miłością. Smacznego i radosnych świąt!

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek