Świąteczne przygotowania z Sunflower - śledź w śmietanie
W polskiej tradycji wigilijnej są potrawy, które od lat królują na świątecznym stole. Jedną z nich jest śledź w śmietanie – danie, które łączy w sobie głębię smaku śledzia z delikatnością śmietany, chrupkością jabłka i aromatem cebuli. Zapraszam do odkrycia przepisu, który sprawi, że ten klasyk zyska nowy, odświeżony wymiar.
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych matiasów
- 1 duże jabłko, najlepiej kwaśne
- 1 średnia cebula
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Namoczenie śledzi: Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie przez około 2 godziny, zmieniając wodę co 30 minut. To pozwoli na pozbycie się nadmiaru soli. Następnie odsącz śledzie i osusz papierowym ręcznikiem.
Krojenie: Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj w cienkie półplasterki. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki.
Przygotowanie sosu: W misce wymieszaj śmietanę, majonez i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Łączenie składników: Do miski z sosem dodaj pokrojone śledzie, jabłko i cebulę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Chłodzenie: Odstaw śledzie do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
Podanie: Przed podaniem możesz posypać danie posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)