Świąteczne przygotowania z Sunflower - śledź w śmietanie

W polskiej tradycji wigilijnej są potrawy, które od lat królują na świątecznym stole. Jedną z nich jest śledź w śmietanie – danie, które łączy w sobie głębię smaku śledzia z delikatnością śmietany, chrupkością jabłka i aromatem cebuli. Zapraszam do odkrycia przepisu, który sprawi, że ten klasyk zyska nowy, odświeżony wymiar.

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych matiasów
  • 1 duże jabłko, najlepiej kwaśne
  • 1 średnia cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Namoczenie śledzi: Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie przez około 2 godziny, zmieniając wodę co 30 minut. To pozwoli na pozbycie się nadmiaru soli. Następnie odsącz śledzie i osusz papierowym ręcznikiem.

  2. Krojenie: Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj w cienkie półplasterki. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Przygotowanie sosu: W misce wymieszaj śmietanę, majonez i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  4. Łączenie składników: Do miski z sosem dodaj pokrojone śledzie, jabłko i cebulę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

  5. Chłodzenie: Odstaw śledzie do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.

  6. Podanie: Przed podaniem możesz posypać danie posiekaną natką pietruszki.

Śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulą to nie tylko smakowy hit, ale i piękna historia kulinarnej tradycji, która łączy pokolenia. Warto dodać tę potrawę do wigilijnego menu, aby cieszyć się nią w gronie najbliższych, dzieląc się nie tylko jedzeniem, ale i wspomnieniami oraz radością z bycia razem. Smacznego i wesołych świąt!

Komentarze

Etykiety

akcja błyskawiczny piątek Alkohole ananas babeczki Babka Babka gotowana baleron banan barszcz batoniki bazylia bez pieczenia beza bezy biały barszcz bigos bigos ze słodkiej kapusty biszkopt biszkopty bita śmietana blok boczek botwinka Boże Narodzenie brokuły brzoskwinie budyniowy krem budyń bułki buraki bzu cannelloni cappuccino cebula chilli chipsy chleb Chłodniki chrzan Ciasteczka Ciasto ciasto francuskie ciasto naleśnikowe cukinia curry cynamon cytryna czarna porzeczka czarny bez czekolada czosnek danie obiadowe deser Dietetycznie do kawy do mięsa domowa przyprawa piernikowa domowa szynka domowa wędlina domowe musli domowe pieczywo domowej roboty Domowy ketchup domowy kisiel drożdże drożdżówka duszone dynia dżem fasola feta FIT Flaki granat granola gruszki grzyby suszone imbir jabłka Jajka jarmuż jednogarnkowe jogurt kajmak kajzerki kakao kakaowe kalafior kapary kapusta Kapusta modra kardamon karkówka karp kasza jaglana kawa kefir Keto kiełbasa ze słoika Kiszonki kiwi kluseczki kokos koktajl koktajlowe konfitura koperek kremówka Kruche kruszonka Kurczak kuskus kwiat czarnego bzu legumina lody łosoś Majonez Makaron maliny marchew marmolada Marynata masa serowa mascarpone masło orzechowe maślanka Mazurek mąka kukurydziana mąka orkiszowa mielone Mięsne mięta migdały miód młoda kapusta mogdały morele mozzarella Mrożonki Muffinki na grilla na kanapkę na kruchym spodzie Na słodko Na śniadanie na zakwasie na zimno na żeberkach naleśniki Nalewki Napoje nasiona chia nutella Obiad ogórki omlet orzechy otręby pszenne owsiane pancakes papryczka parmezan pasta jajeczna pasztet pączki pestki dyni pęczak pieczarki pieczone jabłko pieczone ziemniaki pieczywo pierniczki Piernik Pierogi pierś z indyka pierś z kurczaka pietruszka Pizza Placek Placki placuszki pomarańcze pomidorówka por porzeczki potrawy wigilijne przekąska Przepisy kulinarne Przetwory rabarbar rodzynki rogaliki Ryby ryż salami Sałatki schab seler ser serek sernik sezam skórka pomarańczowa skrzydełka Smalec soczewica solone orzeszki sorbet sos Sosy Surówka suszone pomidory suszony chrzan Sylwester syrop szaszłyki szparagi szpinak śledzie śliwki śliwki kalifornijskie Śniadanie/kolacja Świąteczne przygotowania z Sunflower Tarty Torty truskawki tuńczyk twaróg udka w kokilkach w occie w oleju Warzywa wątróbka Wielkanoc wino wiśnie Wuzetka z bakaliami z białek z lawendą z makaronem z makiem Z mąki Z olejem z owocami z piekarnika z szynkowara z warzywami zakwas zalewa octowa zapiekanka zielony szejk ziemniaki ziołowe Zrazy zupa-krem Zupy żeberka żurawina żurek