Świąteczne przygotowania z Sunflower - Syrop pomarańczowy
Pomarańcze - ich zapach i smak bardzo kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Przygotowanie syropu pomarańczowego to coroczny rytuał. Syrop ma bardzo intensywny smaki i aromat. Wykorzystujemy go do aromatyzowania herbaty, oraz jako dodatek do grzanego wina lub piwa. Wyjątkowo wspaniale pasuje do polania naleśników i pancakes, lub rozcieńczony z wodą jako lemoniada. Można również sprawić komuś smaczny prezent, wlewając syrop do ozdobnej butelki.
- 10 pomarańczy - wyciskamy sok
- 4 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Wodę należy zagotować z cukrem. Do soku z pomarańczy dodajemy skrobię i mieszamy dokładnie. Dodajemy do gotującej się wody i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Gorący syrop wlewamy do wyparzonych butelek i dokładnie zakręcamy.
Jak długo może siedzieć taki syrop?
OdpowiedzUsuńNiepasteryzowany przechowujemy w lodowce, do przechowywania w spiżarni lepiej pasteryzować, choć mi wlany na gorąco i zakręcony wytrzymał miesiąc. U nas długo nie stoi, bo jest na niego wielu chętnych :)
Usuń