Babeczki malinowe
Babeczki malinowe polecają się dziś do kawki :) smakowite więc zasmakują na pewno i dużym, i małym, szybko zrobione, szybko zjedzone. Z malinowym budyniem i cudowną polewą... co tam dużo pisać... zróbcie i spróbujcie - polecam :)
Budyń malinowy gotujemy według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia.
W jednej misce mieszamy ze sobą:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
W drugiej misce mieszamy:
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
Łączymy
składniki obu misek, mieszamy, aby się tylko połączyły, niezbyt długo.
Wkładamy do "muffinowych" foremek po jednej łyżce ciasta, na środek czubatą łyżeczkę letniego budyniu i znów ciasta do 2/3 wysokości i pieczemy 20 minut w
180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i dekorujemy polewą malinową.
1/2 szklanki malin zagotować w garnuszku z 2 łyżkami cukru - cały czas mieszać. Przetrzeć przez sito, albo i nie :) polać babeczki :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)