Domowa granola z daktylami i orzechami
Kochani, dziś przy kolejnym świątecznym dniu przychodzę do Was z granolą - zdrową, smaczną i kolorową. W naszym domu jest ona stałą bywalczynią. Króluje podczas śniadań z dodatkiem mleka lub naturalnego jogurtu. Ta domowa to najlepsze co można zaserwować swojemu organizmowi na początek dnia. Przepis prosty i szybki - polecam :)
- 6 szklanek płatków owsianych
- 2 dojrzałe banany
- 4 łyżki brązowego cukru
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek miodu
- płaska łyżeczka cynamonu
- po 2 garście orzechów, pestek słonecznika, rodzynek
- 10 pokrojonych drobno suszonych moreli
- 10 pokrojonych drobno daktyli
W małym garnku umieszczamy olej, miód, cukier i cynamon, mieszamy tak długo, aby się rozpuściły i połączyły - odstawiamy z ognia. Do miski wsypujemy płatki, orzechy, słonecznik, dodajemy zmiksowane lub roztarte banany oraz masę z garnuszka - dokładnie mieszamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Granolę wykładamy na blachę równomiernie rozkładamy, wkładamy do piekarnika na 30 minut. Co 10 minut mieszamy. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia, dodajemy bakalie i mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)