Konfitura dyniowa z cytrusami
Można Kochani, można... nie miejcie żadnych wątpliwości. Można zrobić i zjeść ze smakiem konfiturę z dyni. Dodatki cytrusowe dają jej bardzo przyjemny smak, a cynamon z gałką niesamowicie aromatyczną nutę. Polecam :)
- 1 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę
- 350 g cukru
- 1 cytryna
- 1 czerwony grapefruit
- 2 pomarańcze
- cynamon
- gałka muszkatołowa
Miąższ dyni zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę aby puściła sok. Po tym czasie zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy około pół godziny. W tym czasie obieramy owoce tak, aby pozostał sam miąższ, pozbywamy się błonek i kroimy na małe części. Robimy to nad miseczką. Do gotującej się dyni dodajemy miąższ owoców i sok z miseczki, cynamon i gałkę. Gotujemy do rozgotowania dyni i otrzymania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików czystych i wyparzonych. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jeśli ktoś ma obawy może oczywiście pasteryzować.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)