Pasztet z wątróbek ze śliwkami
Trochę wolnego czasu owocuje kuchennymi szaleństwami :) Mam takie marzenie, żeby wszystko przygotowywać domowymi sposobami - no niestety na razie to się nie uda - może na emeryturze :D Jednak gdy tylko czas mi pozwala przygotowuję coś smacznego, bez zbędnych składników, zdrowo i po domowemu. Mam dziś dla Was ulubiony pasztety mojej Rodzinki - z wątróbek ze śliwkami. Zapraszam :)
- 500 g wątróbki
- duża cebula
- 6 suszonych śliwek
- olej rzepakowy
- 1 jabłko
- tymianek
- sol
- pieprz
Wątróbki oczyszczamy, zalewamy mlekiem i wkładamy na noc do lodówki. Po tym czasie odcedzamy, osuszamy i smażymy na rozgrzanym oleju około 5 minut. Cebulę kroimy, jabłko ścieramy na tarce, dodajemy do wątróbek i smażymy przez 10 minut. Całość, po ostygnięciu mielimy dwukrotnie. Dodajemy drobno pokrojone śliwki sól, pieprz i ulubione zioła - mieszamy. Przekładamy do niskich słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Napisz co o tym sądzisz :) Będę bardzo wdzięczna :)