Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami
Potrzebujecie czegoś smacznego, słodkiego, wilgotnego, lekkiego i puszystego - mam coś dla Was☺. Proste w przygotowaniu jogurtowe ciasto jest nie tylko pyszne, mniej kaloryczne, ale również dłużej zachowuje świeżość. Możecie użyć do niego owoców, których dusza zapragnie☺. Zapraszam.
- 500 g mąki
- 500 g jogurtu naturalnego
- sok z limonki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g oleju - może być roztopione masło
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- puszcza brzoskwiń - mogą być inne sezonowe owoce, z puszki lub mrożone
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, stopniowo dodajemy sok z limonki, olej i jogurt - dokładnie miksujemy. Mąkę przesiewamy z sodą, wsypujemy do ciasta i delikatnie łączymy mieszając łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na nią wykładamy ciasto, układamy brzoskwinie i pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem, wyjmujemy z piekarnika, studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Uwielbiam takie ciasta. Zdecydowanie jedne z moich ulubionych! :)
OdpowiedzUsuń