Mielone z pieczarkami
Mielone z pieczarkami to moja propozycja na dzisiejszy obiad :) W naszej rodzinie mielone występują dość często, ponieważ każdy z nas darzy je wyjątkową sympatią :) Domowe kotlety mielone są sycące, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam ich pieczarkową wersję.
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 350 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 bułki kajzerki czerstwe
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej
Cebulę pokroić drobno, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, bułki zamoczyć w wodzie, czosnek przecisnąć przez praskę. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę, dodajemy do niej pieczarki - studzimy. Do mielonego mięsa dodajemy cebulę z pieczarkami, czosnek, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i majeranek. Mięso wyrobić na gładką masę, uformować klopsiki i usmażyć na oleju.
Mniam! Uwielbiam taką wersję mielonych!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i nawet ostatnio też robiłam. :)
OdpowiedzUsuń